Tuesday, January 14, 2014

Kari Ikan




Kari Ikan
Bahan2nya

1 ekor ikan tenggiri(sederhana)
1 cawan susu cair(santan pun boleh)
6 sudu besar serbuk rempah kari Baba's(spicy)
bendi/terung
1 biji lada merah/hijau dipotong bulat/serong
1 liter air asam jawa
1 cawan minyak masak

Bahan2 hirisan

2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
halia
daun kari
rempah ratus tumisan(ada jual di semua hypermarket)

Bahan kisar
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
curah bahan kisar dalam mangkuk dan bekas kisar tu boleh di curah 1 cawan air

Cara2nya
*Panaskan 1 cawan minyak masak. Masukkan bahan2 hirisan saja. Bila dah naik bau, baru letakkan rempah ratus dan daun kari. 
*Masukkan bahan kisar, kemudian masukkan rempah kari. Gaul hingga naik bau dan baru masukkan air didalam blender tadi.
*Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih, barulah masukkan ikan.
*Susu cair, garam, serbuk perasa dan satu sudu teh gula pasir. Sekiranya guna santan, hendaklah dikacau supaya x pecah santan...Biarkan mendidih sebentar dan masukkan bendi dan lada merah/hijau....matikan api..

Siap...Selamat Mencuba....



No comments:

Post a Comment