Friday, April 19, 2013

Rojak

Resepi kuah rojak ada dua yang saya pelajari. Arwah mak saya dan mak mertua. Kalau arwah mak saya, Lada kering selepas dibuang biji, basuh dn digoreng berbeza dengan mak mertua, rebus lada kering dan blend dengan bahan lain....so ikut resepi yg senang sikit kot, tak banyak beza pun. Gambar dibwh ni hanya timun dan sengkuang saja yg ada kat rumah....


Rojak
Bahan2nya
Timun/sengkuang
Kangkung/taugeh/kacang panjang(dicelur)
nenas(ikut suka ya)
kacang tanah(digoreng dan ditumbuk)
1/4 cawan kicap

Bahan kisar
1 gengam lada kering(direbus, dicuci)
5 ulas bawang putih(digoreng kuning)
1/2 cwn air gula melaka(gula melaka direbus dgn sedikit air)
Balacan bakar anggaran 2x1 inci panjang,lebar 1cm.
sedikit air asam

Caranya
Bahan kisar, kicap dimasukkan dalam periuk dan buka api perlahan. Bila mendidih, rasa apa yang kurang. Boleh tambah gula dan garam. Biarkan sejuk.
Timun, sengkuang, sayur  yg dicelur,nenas dipotong kecil2. Cedukkan kuah rojak dan gaul rata. Taburkan kacang tumbuk.

Kuah ni boleh dibuat banyak. Masukkan dalam peti ais selebihnya.
Boleh dibuat pencecah untuk Daun ubi rebus, Daun2 ulaman. Boleh juga diperahkan limau.
Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment