Monday, April 22, 2013

Mee Sarawak

Tengah kemas2, jumpa pulak rempah Laksa Sarawak. Nasib baik tarikh luput tahun 2014...hahaha...Rempah ni saya beli masa ekpo barangan Sarawak di Johor Bahru.



Laksa Sarawak
Bahan2nya
2 bungkus perencah Laksa Sarawak(MUSC)
1 bungkus mee hoon direndam dan dicelur 
Ayam(ambil bahagian dada, jangan dipotong)
1/2 kilo udang
Daun sup/bawang
bawang goreng
Taugeh(dicelur atau tidak terpulang)
2 mangkuk santan pekat
limau kasturi
Telor (dibuat dadar)

Sambal
Segengam udang kering saya kisar halus, kemudian saya masukkan dengan 2 sudu besar sambal tumis. Tumiskan sebentar..

Caranya
2000 liter air dicampur dengan 2 bungkus perencah Laksa Sarawak. Rebus mendidih kemudian tapiskan(hati2 ya), buang hampasnya.
Rebus semula dan letakkan garam dan sedikit gula. Masukkan ayam. Bila ayam dan empuk, angkat.
Bagitu juga dengan udang, rebus dan angkat.
Masukkan santan dan rasa lah ya..
Ayam yang direbus tadi lagi sedap kalau digoreng kemudian siat2 kan

Seperti biasa ya....Tadaa!!!!!!!

Selamat mencuba....



2 comments:

  1. Klu kat serawak mkn dgn mee mcm meggi tu ma...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang tak pernah pergi sarawak...Lps ni boleh cuba guna mee lain pulak...

      Delete