Friday, April 26, 2013

Kari Ikan

Namanya orang melayu...balik2 lemak, kari, asam pedas, tumis air. Nak masak yang pelik2 sikit takut ada yang tak makan..mulut 5 orang aje tak seronok pun ya. Berbeza masa saya duduk dengan arwah orang tua saya. Macam2 cuba masakan. Adik beradik lelaki yang dah kawin selalu datang rumah. Ada lebih masakan, kitaorg bungkuskan bawa balik. Semuanya tinggal kenangan, bila masing2 dah duduk jauh....
Hari ni nak berkongsi masak kari lah. Ada ikan Jemuduk, masaalahnya mak mertua tak makan ikan jemuduk begitu juga dengan semua ikan yg besar2 mcm tenggiri, siakap, tongkol kecuali terubuk dan parang. Ikan kerisi pun dia tak makan. Berbeza dengan bapa mertua..semua dia makan. Ok lah kita tengok bahan2nya. Untuk pengetahuan resepi dibawah saya guna susu cair. Sekiranya anda gunakan santan, 1 cawan air tu boleh di letak santan cair.


Kari Ikan
Bahan2nya

1 ekor ikan Jemuduk(saya ada campur dgn 2 keping ikan parang)
Bendi/terung
1 cawan susu cair/santan
3 sudu besar serbuk kari baba's
Daun kari
2 cawan air asam(dari 3/4 cawan asam jawa)

Bahan hirisan
sedikit halia 
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 sudu halba
1/2 sudu biji sawi
1/2 sudu jintan manis
1/2 sudu jintan putih


Bahan kisar/ nak tumbuk pun boleh)
1 biji bawang besar(sederhana)
3 ulas bawang putih
sedikit halia

caranya

Tumis bawang dengan 1 cawan minyak masak, bila dah naik bau, masukkan keempat2 rempah tumis. Masukkan bahan kisar, perlahan kan api(bekas bahan kisar diletakkan 1 cawan air). 
Masukkan rempah kari, kacau dan terus letak air yang dalam blender td. Biarkan sebentar.
Bila mendidih, masukkan air asam biarkan mendidih lagi baru masukkan ikan. 
Masukkan susu cair, kacau perlahan hingga mendidih. kemudian letak garam dan perasa. Akhir sekali letak bendi.
Selamat mencuba........


No comments:

Post a Comment