Thursday, September 5, 2013

Kacang Pol

Ini satu lagi resepi masa buat rumah terbuka, Kacang Pol.  Hehehe....Ramai yg minta resepi dan ada yang dah mencuba, tak  puas agaknya masa makan kat rumah saya...Alhamdulillah...Resepi ni saya dapat dari kakak ipar saya...Terima kasih Kak Faezah....
Susah juga nak cari kacang pol dalam tin. Pernah dulu ada orang bagi kacang pol, tapi bila tengok je, produk jenama MaLing...Allah!!!!!!bukan ke yg buat bab?????. Tapi sekarang dah ada jumpa jenama kimball, halal, alhamdulillah. Tapi kalau tak ada, boleh juga guna kacang panggang. Ok kita tengok resepi ni.


Semesti nya roti perancis lawannya.

Roti perancis ni saya tempah fresh kat Giant Segamat

Kacang Pol
Bahan2nya
500 gm daging/ayam cincang
2 tin kacang pol/kacang panggang(dlm sos)
1 tin kacang peas

Bahan Kisar Halus
2 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan halus
1 sudu kecil jintan kasar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan lain
4 sudu besar sos cili
sedikit daun ketumbar(optional) resepi asal tiada

Bahan Hiris
5 biji lada hijau(dihiris bulat2)
2 biji bawang besar(dipotong dadu)

Hiasan
Telor mata lembu(digoreng)
Limau kasturi.
Bawang goreng(optional)

Caranya
Tumis bahan kisar halus hingga garing dan naik bau, masukkan daging/ayam cincang. Setelah itu, masukkan kacang pol/panggang/ peas dengan airnya sekali ya....
Setelah mendidih, masukkan sos cili. Letakkan gula, garam dan rasa. Masukkan bahan hiris dan akhir sekali selepas tutupkan api, masukkan daun ketumbar.
Hiaskan dengan daun bawang, telor dan limau kasturi...Gambar di atas kurang sempurna, itu masa buat rumah terbuka, tak larat rasanya nak buat telor mata lembu berpuluh2 biji.....Makan dgn roti perancis atau roti arab.....
Selamat mencuba........


No comments:

Post a Comment