Saturday, April 27, 2013

Spirali Serambi(ala mee bandung)

Hari sabtu ni sekolah pulak anak, sekolah ganti. Sepupu suami buat majlis kawin, kenalah tunggu balik sekolah. Bila ada majlis kawin, rehat lah sikit sbb tak masak. Tapi bila fikir malam pulak, penat rasanya. Belek2 kat dapur, terjumpa spirali....mula lah otak berfikir nak masak apa?. Cadangan pertama nak goreng, alaaaa tak berapa minat. Cadangan kedua buat sup, tapi semalam dah makan mee suah sup. Tup...tup...idea masuk...inilah jadinya..


Spirali Serambi


Spirali Serambi(ala mee bandung)
Bahan2nya
untuk 6 orang
1 bungkus spirali(direbus hingga lembut dan masukkan 2 sudu minyak supaya tak melekat, toskan)
Daging 1/2 kilo(dihiris, direbus dgn 3 cwn air sehingga empuk dgn api perlahan, kalau boleh biar ada air rebusannya sekali). Didalam resepi ni saya gunakan bebola daging dan air rebusan daging 1 mangkuk.
Hirisan ayam@udang@sotong(saya guna hirisan ayam aje)
Telor 6 biji
1/2 kilo sawi
Sedikit bunga kobis(optional)
Lobak merah(optional)
2 biji tomato(dibelah 4)
1/2 cawan sos cili
gula/garam/perasa
1 sudu besar tepung jagung dgn 2 sudu besar air

Bahan kisar
12 tangkai cili kering
3 biji bawang besar(sederhana)
5 ulas bawang putih
sedikit kunyit
1 gengam udang kering

3 ulas bawang putih dicincang/ditumbuk

Caranya
1 cwn minyak dipanaskan dalam periuk, masukkan bawang putih yang ditumbuk tadi. bila dah agak kekuningan, masukkan bahan kisar, Tumis sehingga garing kemudian masukkan air rebusan dgn daging begitu juga dengan ayam. Tambah air dalam 6 cawan lagi.
Masukkan sos cili dan letakkan gula, garam mengikut kesesuaian selera semua ya...
Bila mendidih, pecahkan telor sebiji2. Masa pecahkan telor, jangan dikacau dan jangan pecahkan ditempat yang sama, pecahkan ditempat berasingan supaya ia menjadi sebiji2.
Bila dah cukup mendidih, masukkan tepung jagung dan kacau. Masukkan sayur dan tomato. Dah boleh hidangkan dengan lada jeruk atau limau.


Selamat mencuba.........

No comments:

Post a Comment