Tuesday, April 2, 2013

Lauk pindang serani




Dah puas masak asam pedas, kari, sambal lepas tu buntu kepala nak masak apa. Cuaca di Segamat panas sgt dah hampir seminggu tak hujan. Tiba2 dalam kepala teringat gulai ni.......



Pindang Serani
Ikan siakap 3 keping( ikan lain pun boleh)ayam pun boleh juga
a)
7 biji lada merah
2 biji bawang besar( sederhana besar ya)
5 ulas bawang putih
kunyit, lengkuas dan belacan sebesar ibujari
b)
Asam jawa, buat jus dalam 2 mangkuk
3 batang serai
Daun kesum (optional)

caranya;
Bahan (a) blend halus2, kemudian tapis.
Panaskan minyak dalam 1/2 mangkuk, masukkan serai(dititik dulu)begitu juga dengan bahan blend tadi. Bila dah pecah minyak baru masukkan air bahan blend dan air asam jawa.
Masukkan ikan dan letakkan bahan perasa. Boleh juga letak bendi atau terung...selamat mencuba






2 comments: