Tuesday, April 2, 2013

Resepi Asam Pedas


Masak Asam dalam periuk tanah...






Asam pedas

3 keping ikan parang
Bahan kisar,

  1. Segenggam cili kering( direbus)
  2. 2 ulas bawang besar
  3. 3 ulas bawang putih
  4. kunyit hidup
  5. sedikit lengkuas
  6. belacan
bahan hirisan
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Hirisan halia dan 1/2 sudu teh halba.

Air asam jawa dan daun kesum.
terung atau bendi

Caranya...
Panaskan minyak dalam periuk tanah, tumis bahan hirisan.
Bila naik bau, masukkan bahan kisar, tumis sampai garing.
Masukkan air asam. Bila mendidih, masukkan ikan dan daun kesum. Kemudian rasalah, letak perasa kemudian baru masukkan bendi atau terung. 
Masa letak terung atau bendi, terus matikan api sbb periuk tanah kepanasannya agak lama untuk sejuk.  
Selamat mencuba......

No comments:

Post a Comment