Wednesday, September 4, 2013

Laksa Johor

YaAllah....Lama nya x masuk blog. Sibuk dgn rumah terbuka, makan angin dgn anak cucu....
Pergi bercuti di Gambang Kuantan.....Alhamdulillah, semalam dah balik diaorg ke KK.....rindu pulak rasanya.
Tahun ni first time student nak datang beraya, so kita jemput sekali jiran2 dan org surau datang rumah. Anggaran cuma 50-60 org aje, tapi yg datang melebihi, Alhamdulillah seronok juga......
Permintaan staff suami, nak makan Laksa Johor. Persiapan bermula 2 hari sebelum majlis......
Prinsip saya kalau buat rumah terbuka, tak suka buat hanya 1 masakan, saya akan buat sampingan lain. Kali ni saya buat Kacang pol dan roti perancis, kek coffee coklat/lapisan cheese, puding campuran buah-buahan dan air sirap pisang...Alhamdulillah
Kita mulakan dengan Laksa Johor.....


LAKSA JOHOR
bahan2nya

1 setengah kilo ikan, terpulang samaada ikan selayang/ kembung/ tenggiri, saya lebih suka ikan tamban sadin (rumit sikit tapi sedap)
1/2 kilo serai
300 gm lengkuas
200 gm udang kering} (campurkan rebus
100 gm ikan bilis}        dan kisar)

Caranya
Rebus ikan(letakkan air paras2 ikan saja), bila dah sejuk, asingkan isi dari tulang. Bila selesai tulang/kepala ikan di campur dgn air rebusan ikan dan kisar. Tapis untuk ambil airnya saja. 
Hiris serai dan lengkuas kecil2 dan kisar dengan air anggaran 2 mangkuk air, ambil pati air nya saja.
Kisar ikan/ikan bilis/ udang kering dgn air rebusan ikan dan air pati serai/lengkuas. Rebus bila selesai dikisar..Biarkan sejuk...

Setelah sejuk, kisar kan sekali lagi (tanpa air)untuk mendapatkan struktur ikan halus dan tidak bergentel2. Titikkan 7 btg serai dan 5 keping asam gelugor......Lihat, gambar dibawah


Bila mendidih buangkan buih2 halus diatas permukaan ikan.



Bahan2 Kisar 
6 ulas bawang besar
7 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
50 gm kunyit
80 gm halia
Kisar semua hingga halus

Bahan2 lain
200 gm rempah kari(Baba's yg warna merah sbb ada lebih cili)
4 sudu besar kerisik
1 liter santan pekat
100 gm gula pasir
garam/ serbuk perasa

Caranya
Tumis bahan kisar dengan anggaran 500 liter minyak masak. Masukkan rempah kari, dan tumis hingga garing dan naik minyaknya....

Masukkan rempah kedalam ikan, masukkan juga kerisik, gula/garam/serbuk perasa. Bila mendidih, masukkan santan dan biarkan mendidih lagi....rasalah ya, kalau kurang garam atau gula, tambahkan lagi.....
Imi lah hasilnya........Tapi ini gambar 5 kilo ikan...


Bahan2 Lain
2 bungkus spegetti( direbus dan di cop)
Timun
Sengkuang
Taugeh
Daun Kesum/Daun Selasih
Limau Kasturi
Lobak Halus(optional)
Bawang besar
Limau Kasturi
Sambal belacan

Ok...Selamat Mencuba..



No comments:

Post a Comment