Sunday, May 12, 2013

Sotong Masak Lemak Kicap

Teringat masa dulu...dah hampir 20 tahun lepas. Waktu tu rumah saya di Johor Bahru ada buat promosi memperkenal barangan keluaran bumiputra seperti kicap, tauchu, sos, sos tiram,petis dll. Waktu tu Tan Seri Mahyudin menteri besar Johor datang buat lawatan....merasa lah juga dia makan masakan saya, satu lauk aje...sotong masak lemak kicap, hehehe...ok...jomlah layannnnn............


Sotong Masak Lemak Kicap
Bahan2nya
1/2 kilo sotong di potong dan dibersihkan( jangan buang hitam yg ada didalam perut sotong tu ya)
3 batang serai dititik
1 sudu kecil penuh serbuk lada hitam
 1/2 tin susu cair@1 cawan santan pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili

Bahan kisar
1 biji bawang besar(sederhana)
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
kisar jangan terlalu banyak air

Bahan hiris
1 biji bawang besar(sederhana)
3 ulas bawang putih
sedikit halia
2 biji lada hijau
1 biji lada merah

Caranya
Panaskan minyak dalam periuk dengan 1/2 cawan minyak. Masukkan serai dan bahan hirisan kecuali lada merah/hijau, tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar( bekas blender diletak dgn 1 cawan air) dan serbuk lada hitam. Setelah rempah garing, masukkan sotong dan gaul rata. 
Masukkan air yang ada dalam blender tadi dan biarkan mendidih. Setelah mendidih, masukkan, kicap, sos cili, lada hiris dan susu cair@santan. Letakkan garam. Kacau dan biarkan mendidih. Siap..
Selamat mencuba......

No comments:

Post a Comment