Monday, April 29, 2013

Lengkung Pelangi Santan




Lengkung Pelangi Santan
Bahan A
1 peket agar2 10 gm(putih)
700 liter air
2 helai daun pandan(saya guna 4 helai)
120 gram gula pasir

Bahan B
1 biji telor saiz A
100 gram santan pekat
(di pukul hingga rata)
secubit garam

Bahan C
1/2 sudu teh aisin pandan@aisin pisang@rose
pewarna ikut kesukaan

Caranya
Sediakan loyang. Saya guna 5x5 in. Untuk cepat sejuk lengkung ini, gula loyang aluminium. Guna dulang yang diletak air sejuk dan kiub ais dikeliling loyang. Biarkan.
Rebus bahan A hingga larut. Setelah larut, masukkan bahan B perlahan2 (masa masukkan bahan B, terus mengacau jangan berhenti sehingga mendidih lagi. Tutupkan api. Keluarkan daun pandan dan letak bahan C.Biar kan atas dapur supaya kekal panas.
Ambil 210 liter lengkung dan warnakan ikut kesukaan. Curahkan kedalam loyang. biarkan betul2 keras.
Bila dah keras, ambil lagi 210 gram untuk diwarnakan. BERHATI2 ya semasa mencurah. Eloknya guna sudu untuk curah perlahan2 di atas lapisan lengkung yang keras tadi. Sekiranya anda lakukan dengan cara mencurah seperti lapisan pertama, ia mungkin akan bercampur. Lakukan seterusnya hingga habis.
Bila habis, bolehlah di keraskan sepenuhnya kedalam peti ais....
Selamat mencuba....


No comments:

Post a Comment