Wednesday, May 1, 2013

Mee Rebus

Hari ini pagi2 suami ajak sarapan kat luar, hmm...seronok juga kan, cuti hari buruh. Tapi terfikir pula nak masak apa untuk tengahari. Kawan2 anak nak datang buat kerja sekolah...Di segamat ni setiap 
1 hb dan 15 hb, pasar besar akan tutup tapi pasar tani yang selalunya buka hari sabtu akan beroperasi pada hari itu. Beli mee dan bahan lain untuk buat mee rebus sbb kelamarin, mertua ada rebus daging dan saya pula ada simpan stok air daging....Call kakak ipar Raihana, yang mmg pakar buat mee rebus...senang juga.
Ok...kita layan resepi ni.......




Mee Rebus
Bahan2nya
1 kilo mee kuning( dicelur)
200 gm taugeh(Curah air panas dalam mangkuk kemudian masukkan taugeh sekejap saja dan angkat)
tahu(dipotong dadu dan goreng)
Daun sup/daun bawang(dihiris)
Bawang goreng
Lada hijau di potong2
Limar kasturi
3 biji telor (direbus)


Bahan2 mee rebus
Bahan untuk pendaram
Pendaram penyedap mee rebus
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu teh jintan halus
2 ulas bawang putih
1 biji telor
3 cawan air 
garam/1 sudu teh serbuk kunyit
(kesemuanya dikisar)
Panas kan kuali dan curahkan minyak dalam 6 cawan(kena minyak banyak untuk garingkan tepung pendaram. Setelah betul2 panas curahkan tepung pendaram di tepi kuali seperti buat rempeyek/tumpi. Bila dah kekuningan angkat dan gunting2kan.

Bahan untuk Kuah


1 kilo keledek( dikupas/dipotong kecil2 dan rebus dgn air paras2 keledek)
(bila dah sejuk, kisar halus dan biar ketepi dahulu)
1/2 kilo daging@tetel di potong kecil2 dan direbus dengan 4 cwn air hingga empuk(ketepikan)

Bahan kisar
6 biji lada kering
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
sedikit halia
sedikit kunyit(saya saja letak)
5 ulas bawang putih
3 sudu besar taucho
200 gram udang geragau
100 gm ikan bilis

Bahan lain
3 sudu besar rempah kari
1/2 cawan kicap manis(saja nak letak)
2 buku kecil gula melaka(direbus dgn 1/2 cwn air)(saja saya guna gula melaka sbb asalnya guna gula pasir)
3 btg serai(dititik)
6 ulas bawang merah

Caranya
Masukkan daging dengan air rebusan kedalam periuk bersama dengan rempah kari dan serai, rebus sebentar dengan api perlahan. Bila mendidih masukkan bahan kisar/keledek/kicap dan gula melaka. Letakkan garam/perasa, biarkan mendidih.
Sekiranya kuah kurang pekat, ambil 2 sudu besar tepung gandum dan dicampur dengan 4 sudu besar air(kacau rata dulu). Bila kuah mendidih masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit untuk kepekatan yang dikehendaki. Biarkan mendidih dengan api perlahan. 
Hiris bawang merah. Sediakan kuali dan letak dalam 1/2 cawan minyak untuk mengoreng bawang. Goreng bawang hingga kuning dan terus masukkan dengan minyak sekali kedalam kuah mee tadi, kacau dan tutup api.
Tahu kan cara penyediaannya?????
Selamat mencuba.........

No comments:

Post a Comment