Spirali Serambi |
Bahan2nya
untuk 6 orang
1 bungkus spirali(direbus hingga lembut dan masukkan 2 sudu minyak supaya tak melekat, toskan)
Daging 1/2 kilo(dihiris, direbus dgn 3 cwn air sehingga empuk dgn api perlahan, kalau boleh biar ada air rebusannya sekali). Didalam resepi ni saya gunakan bebola daging dan air rebusan daging 1 mangkuk.
Hirisan ayam@udang@sotong(saya guna hirisan ayam aje)
Telor 6 biji
1/2 kilo sawi
Sedikit bunga kobis(optional)
Lobak merah(optional)
2 biji tomato(dibelah 4)
1/2 cawan sos cili
gula/garam/perasa
1 sudu besar tepung jagung dgn 2 sudu besar air
Bahan kisar
12 tangkai cili kering
3 biji bawang besar(sederhana)
5 ulas bawang putih
sedikit kunyit
1 gengam udang kering
3 ulas bawang putih dicincang/ditumbuk
Caranya
1 cwn minyak dipanaskan dalam periuk, masukkan bawang putih yang ditumbuk tadi. bila dah agak kekuningan, masukkan bahan kisar, Tumis sehingga garing kemudian masukkan air rebusan dgn daging begitu juga dengan ayam. Tambah air dalam 6 cawan lagi.
Masukkan sos cili dan letakkan gula, garam mengikut kesesuaian selera semua ya...
Bila mendidih, pecahkan telor sebiji2. Masa pecahkan telor, jangan dikacau dan jangan pecahkan ditempat yang sama, pecahkan ditempat berasingan supaya ia menjadi sebiji2.
Bila dah cukup mendidih, masukkan tepung jagung dan kacau. Masukkan sayur dan tomato. Dah boleh hidangkan dengan lada jeruk atau limau.
Selamat mencuba.........
No comments:
Post a Comment